Сторінки

середу, 10 лютого 2016 р.

Заняття об’єднання за інтересами «Новомосковськознавство»


Тема: Практична робота: Історія рідного краю. Новомосковськ під час Другої світової війни
Мета: - формувати навички проведення екскурсії, розвивати культуру мовлення, поглиблювати словниковий запас;
-         виховувати впевненість у собі
Методична мета: використання методу «навчаючи вчуся» для поглиблення знань учнів з історії
Хід заняття
Учитель: Доброго дня, шановні учні! Ми з вами знаходимося в історико-краєзнавчій галереї нашого колегіума, на базі якої працює об’єднання за інтересами «Новомосковськознавство» Ця галерея була відкрита 1 вересня 2014 року до 70-річчя перемоги над німецько-нацистськими загарбниками. Метою об’єднання є: духовний розвиток учнів, виховання любові до історії рідного краю.
Діти, які працюють в цьому об’єднанні, впродовж  двох років збирали інформацію, писали реферативні роботи в 9 класі, курсові в 10-11 класах, матеріали яких були використані для оновлення нашої галереї.
Тут, в галереї, учні об’єднання проводять екскурсії, виступають із повідомленнями на годинах спілкування, готують інформацію для урочистих лінійок.
Усього у нашій галереї заплановано 7 розділів, але зараз ми зможемо побачити тільки шість. Над останнім розділом «Історія нашого колегіума» ми ще працюємо.
Запрошуємо вас на екскурсію!
В історико-краєзнавчій галереї представлений весь період розвитку рідного краю від давнини до сьогодення. Тут можна побачити такі розділи як «Сива давнина» від залюднення Присамар’я  сто тисяч років тому, перших народів, що жили на цій території, походів руських князів проти кочових племен до появи перших козацьких поселень на теренах Дикого степу у 16 ст.
Наступний розділ  має назву «Козаччина. Заснування міста Новомосковська» - від появи Самарської паланки, грамоти польського короля Стефана Баторія 1568 р. заснування Самарського Пустинно-Микильського монастиря наприкінці 16 ст., будівництва Троїцкого собору у 1778 році, надання Новомосковську статусу повітового міста в 1794 році до розбудови Новомосковська у 19 ст.
В розділі  «Новомосковськ радянський» - розглядається період від трьох російських революцій поч. ХХ ст. та участі в них новомосковців  до встановлення радянської влади, індустріалізації, колективізації та голодомору 1932 – 1933 рр.
Ми з вами підійшли до розділу «Новомосковськ в роки Другої світової війни» . Як я вам говорила на початку нашої екскурсії, відкриття історико-краєзнавчої галереї присвячене 70-річчю перемоги  над гітлерівською Німеччиною. Учениці об’єднання за інтересами проведуть екскурсію для вас, яка призначена для школярів колегіуму, але за браком часу вона буде дещо в скороченому вигляді
Екскурсія «Новомосковськ в роки Другої світової війни»
Учениця 1: Мирне життя було перерване нападом нацистської Німеччини на СРСР.
З наближенням німецько-нацистських військ влітку 1941року почалася евакуація жерсте катального заваду та інших підприємств .  Усього  з заводу на Урал і в Сибір було відправлено  19 ешелонів, було вивезено 12 тис. тонн технологічного устаткування, тисячі робітників і службовців. Для  унеможливлення перебування німців на окупованій території  та подальшого швидкого просування у глиб країни використовувалася тактика «випаленої землі»
27 вересня 1941 р. Новомосковськ захопили війська нацистської Німеччини, які встановили режим терору та насильства. За два роки окупації нацисти розстріляли майже 4 тис. мирних жителів, в тому числі 360 дітей. Для пересування містом були введені  аусвайси – спеціальні посвідчення
В підвалах нашого колегіуму розміщувалося гестапо. Розстріли головним чином проводилися в саду педагогічного інституту на Жовтневій площі. Особливо чисельними були розстріли у вересні-грудні 1941 року і після лютневих боїв у 1943 році
Не тільки в самому місті знищували наших громадян, їх вбивали нацисти і в пісках за мостом через Самару. У березні 1942 року тут було розстріляно 400 чоловік, у тому числі багато дітей. Одночасно з громадянами єврейської національності в пісках за мостом було розстріляно 30 українців-партизан.
Примусово вивезли до Німеччини 7650 громадян
В роки гітлерівської окупації Новомосковска,  неподалік від того місця, де зараз клуб Кірова, знаходився німецький табір радянських військовополонених , яких використовували на різних роботах.
Учениця 2: Новомосковці не корилися окупантам. У місті діяло підпілля на чолі з Г.П. Павловим.
4 листопада у лісі в районі сіл Івано-Михайлівки та Андріївки був створений об’єднаний партизанський загін під командуванням П.Я. Жученка, комісара Г.С. Мазниченка, начальника штабу Г.П. Павлова.
Чисельність загону коливалася від 106 до 240 чоловік. Партизани нападали на ворожі обози, знищували нацистів, підривали мости, звільняли військовополонених .
Німецьке командування змушене було направити дивізії «СС» під командуванням генерала Чамера проти новомосковських партизанів. До 1 січня 1942 р. нацистське командування повністю блокувало ліс, застосовуючи артилерію. В цій складній ситуації було прийнято рішення про саморозпуск загону.
У місті працювало також молодіжне підпілля, очолюване Микитою Головко. Іменами З. Білої, М. Головка та багатьох інших героїв названі вулиці нашого міста.
У передмісті Лейпцига встановлено обеліск радянським і німецьким антифашистам, які віддали своє життя за перемогу над фашизмом. На обеліску в числі інших є прізвище комсомолки Таїсії Тонконог . Вона за участь в антифашистському русі була жорстоко замучена і спалена у газовій комері 
Учениця 3: У результаті розгрому гітлерівських військ на Курській дузі , Радянська армія розпочала визволення Лівобережної України
22 вересня 1943 року місто Новомосковськ було звільнено від німецько-нацистських загарбників. У звільнені міста брали участь частини 6-го гвардійського стрілецького корпусу, 1-ї гвардійської армії: 195-та стрілецька дивізія під командуванням О,М. Сучкова, 295-та винищувальна дивізія під командуванням А.О. Сільвестрова та інші.
За хоробрість, проявлену в боях за місто, Верховне командування присвоїло 195 – й стрілецькій дивізії та 295-й винищувальній авіаційній дивізії найменування «Новомосковських»
Славні сторінки в літопис Другої світової війни вписали ново московці, які воювали в лавах Червоної Армії.
Більше 100 з них захищали столицю Радянського союзу  - м. Москву, серед них були директор нашої школи Копайгора та учитель Фокін А, І.; 120 – брали участь в легендарній битві під Сталінградом, 60 – на Курській дузі, 80 – відбивали натиск гітлерівців під стінами блокованого Ленінграду, 170 громили гітлерівців у Берліні, залишивши свої підписи на стінах рейхстагу. 17 героїв Радянського Союзу дала Новомосковщина. Два повних кавалери Ордену слави: І.Я. Кошель та І.Ф. Христюк.
Учениця 4: 9 травня 1945 року наступив довгоочікуваний День Перемоги. Дорогою ціною заплатила за неї Новомосковщина – 15 тис. жителів. Тисячі новомосковців нагороджені бойовими орденами та медалями.
Новомосковці  не забули про бійців, які пожертвували своїм життям в ім’я нашої свободи. Іменами героїв названі вулиці, відкриті меморіальні дошки, встановлені численні пам’ятники:
1.     Меморіальні дошки на фасаді нашого колегіума, присвячені пам’яті жертв нацизму та ув’язнених в концтаборах
2.     Братська могила воїнів і партизан громадянської і Великої Вітчизняної війн/Меморіал «Вічна слава»/. Захоронено 79 воїнів і партизан громадянської війни,і 433 воїна та 10 партизан періоду ВВв. Знаходиться на вул. Чевоноармійській
3.     Братська могила радянських воїнів біля Самарського Пустинно -Миколаївського чоловічого монастиря, на пров. Повстанському (громадське кладовище ), на вул. Північній, на території шпалопросочувального заводу(тут  поховано34 радянських воїна, полеглих на підступах до Новомосковська під час зимового наступу радянських військ у лютому 1943 р.), на мікрорайоні Кулебівка, вул.Леніна,155, біля ЗОШ № 12 Поховано 86 радянських воїнів, полеглих в районі с.Кулебівка при обороні села 7.09.1943, а також померлих в шпиталі медсанбату в вересні, жовтні 1943 г., на Воронівському кладовищі
         4.Пам'ятний знак "Літак" встановлений на честь 295-ї авіаційній дивізії.       Знаходиться на розі вулиць Радянської і Сучкова
5.Пам’ятник партизанам Новомосковщини "Вічне джерело води"Знаходиться по вул. Радянська, траса Москва – Сімферополь
6. Новий памїятик  жертвам геноциду відкритий у 2012 році
7.Пам’ятник робітникам заводу, полеглим на фронтах Світової віни. Увіковічує імена 119робітників Новомосковського металургійного (нині - ВАТ "Інтерпайп НМТЗ") заводу – воїнів, партизан-підпільників. Серед них – Герої Радянського Союзу Петро Лаврентійович Шевченко, Микола Митрофанович Зозуля
12. Пам'ятник командиру 195-ї стрілкової дивізії Сучкову Олександру Михайловичу (у міському парку)
Великою подією в житті міста Новомосковська стало  створення Ради ветеранів 23 березня 1977 року. Згодом вона була перейменована в Міську раду ветеранів війни і праці. Сьогодні Ветеранська рада об’єднує 40 ветеранських організацій, в яких перебуває 19597 ветеранів війни і праці. Головними завданнями організації є:
Учитель: Наступний розділ «Відбудова Новомосковська» - 50 – 70-ті рр. Та останній – «Новомосковськ сучасний»

Дякуємо за увагу! 

Немає коментарів:

Дописати коментар